Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2010 10:20 - ПРОИЗХОД НА РУСИЯ
Автор: missionpossible Категория: История   
Прочетен: 13655 Коментари: 3 Гласове:
9



Публикувано във връзка с постинга на panazea от 11.07 00:00 - Княгиня Ольга Премудрая.

*За съжаление не мога да цитирам източника, тъй като съм си запазила този текст преди много време, т.е. източник: някъде в Интернет. И така:

 

Русия - това е Киевска България (Киевска Рус), наричана още Черна България (кара-булгар), за разлика от Волжка България, наричана Златна България (Ак Булгар) .

Терминът “Урус” е имал преди всичко значение на “Велик”. Уруси са назовавали военните подразделения, които първи извършват атаката т.е най-смелите. Термина Урус присъства в имената на редица владетели от рода Дуло: Кан Уруж Рожа Бургас (414-434), Кан Урус Айдар (805-855). Столицата на Черна България (Киевска Рус) е град Киев. Кан Джилки Джилки през 858г. премества столицата във Велики Болгар.

След смърта на кан Урус Айдар, през 855 г. неговите синове Джилки и Лачин (наричан от руснаците Рюрик) изпаднали в междуособни воини.

В края на IX-ти век, за да се съхрани, Дунавска България официално заменя вярата си в Тангра с християнска. По същите причини кан Алмъш, син на тангриста кан Джилки, налага исляма като официална религия във Волжка България. Преценил ползата от новата вяра, кан Алмъш няма време да убеждава поданиците си и налага исляма със сила, с което си навлича гнева на болярите. На висш съвет на боилите се решава да се ограничи неговата власт, като той няма право да ги принуждава да приемат исляма.

Тези боили, които не се предават и остават верни на Тангра, се обединяват около племенника на кан Джилки- Угор Лачини, син на кан Лачин (наричан от руснаците (Рюрик). С помоща на хазарите през 921г. той подчинява славянските племена в днешна Украйна и създава там Уруски (велик) каганат със столица град Киев- основан от брата на Кан Кубрат- Шамбат Кий и носещ неговото име. В Болгар той изпратил свои посланници да отнесат неговите думи към кан Алмъш : “Аз чух, брат, че ти мъчиш привържениците на нашата стара българска вера, към която се отнасям и аз. Пази се, защото аз станах самостоятелен уруски бег и съм в състояние да помогна на моите едноверци ”

В по- късните руски летописи от XII-ти век Угор Лачини е наричан Игор Рюрикович или Рюриков,основател на династията на киевските и московските князе, а “урус” славянизирали в “рус”.

В последствие от украйнската държава Рус със столица Киев основана от Шамбат Кий, брата на Кубрат се отделило Суздалското княжество, което в по-късни времена се преименува на Московско-Руска държава на името на българския цар Ахад Мосха основал Москва през 1088 г.

Но и в Украинската, и в Московската държава управлявали потомци на племенника на кан Джилки- Угър Лачини- “Рюриковичите”. Не случайно национален символ на Украйна станал герба на българския род Дуло- “Тризъбец”, а столица на Московията- град Мосха основан от българския цар Ахад Мосха в 1088г.

През 968г синът на Българския кан Угор Лачин (наричан от руснаците Игор Рюриков) и Българската княгина Олга – Светослав (Угор Борисов) насъскан от Византия, побеждава Дунавска България при управлението на скопения от ромеите цар Петър и извършва големи зверства над българите описани в Манасиевата хроника. Олга Киевска, жената на Рюрик е внучка на цар Борис І и дъщеря на сина му Владимир Расате.

“Летопис по Лаврентеевскаму списку” ни казва, че синът й Светослав криел от майка си своето предпочитание да живее в Переяславец (Силистра) на Дунава, отколкото в Киев.

Езическият владетел на Киевска Русия Светослав (945 - 972 г.) синът на Олга и Лачин (Рюрик) по всичко личи наследява необуздания характер на дядо си Владимир Расате. С безразсъдните си грабителски походи той почти унищожава държавността в Скития. През 966 год. разсипва столицата на Хазария и могъщата държава рухва под външно мюсулманско владичество. А през 972 год. безпричинното превземане на Преслав, столицата на Дунавска България, води до трагичната гибел на Първото Българско царство отсам Дунав и прави неочакван подарък на Византия, сбъдват се нейните многовековни мечти за покоряване на българите.

На връщане от Дунавска България, Светослав е заловен от Верните Печенеги, също родствени на Българите. Вожда на Печенегите Кан Кура му отрязва главата и я обковава, за да вдига наздравица с нея по стар Български обичай. Така избитите българи са отмъстени. Именно от тази чаша по-късните мюсулмански царе на Волжка България пият по време на ритуала по възкачването си на престола, в знак на презрение към лекомислието и безотговорността на езичника владетел.

През 989 г. при управлението на сина на Светослав Владимир руснаците приемат християнството от българите. Древноруската Йоакимовска летопис разказва, че покръстителят на Русия Св. княз Владимир приема християнството от българите. В ръкописа четем още, че “българският цар Симеон изпратил в Русия учени йереи (свещеници) и книги”.

Иван Грозни е Последния потомък на Лачините (Рюриковите) от Рода ДУЛО, през 1552 г. в братоубийствена война превзема отслабената от Монголските нашествия Волжка България.

Краят на Волжка България съвпада с края на династията РЮРИКОВИЧИ (Лачини) от рода Дуло. Когато Иван Грозни умира през 1584 г., синът му цар Феодор (1584-1598 г.) предава цялото управление на българският Цар Борис Годунов, бъдещ император на Русия. От Борис Годунов произхождат по права линия руските династии през Петър Велики до Романови включително. Той разширил руската територия до р. Енисей и я запазил.

Така Русия се управлява от българи, от самото си основаване до идването на болшевиките.

И РУСИЯ ПАК ЩЕ СЕ УПРАВЛЯВА ОТ БЪЛГАРИ, А РЕКА ВОЛГА ПАК ЩЕ ТЕЧЕ ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ (казва Учителя Дънов в една от своите лекции).





Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. buditeli - Кой е основал Киев?
10.09.2010 14:45
В написаната в периода 948 – 952 г. хроника на византийския император Константин Багрянородни (913 – 959 год.), е отразено, че град Киев е основан от Кий. Обяснявайки пътя на търговците, той пише: “всички те се спускат по река Днепър и се събират в крепостта Киоава, наричана Самватас” [Константин Багрянородный. Об управлении империей. М. 1991].
В нашумялата напоследък книга [Микаил Башту Ибн Шамс Тебир. Сказание о дочери хана. Казань, 1990] е описана подобна легенда, според която Кубрат (записан като Курбат) имал брат - Шамбат (Самбат), известен още като Киу, който изградил град Киев. Самбат създава държава на част от територията на днешните Полша, Румъния, Унгария и Украйна Това е може би известната от западните хроники държава на владетеля Само (623-658 г.), чието име може да произлиза от Самбат (бат Сам – владетелят Сам, Само). Много от данните в тази книга обаче пораждат съмнение съществувал ли е изобщо оригинал и ако е съществувал, до каква степен преписът отговаря на този оригинал. Отделен проблем е своеволната тюркизация на много имена, топоними и понятия, включени в книгата. Засега няма други и достоверни източници, потвърждаващи версията за съществуването на Самбат, брат на Кубрат.

Информацията е от статията:"Кой е основал Киев?"Иван Танев Иванов
цитирай
2. missionpossible - Благодаря!
10.09.2010 18:16
Чела съм, че държавата, която е създал владетеля Само се наричала Дулоба (от Дуло).
цитирай
3. анонимен - Щ.Младши:
16.09.2010 00:48
Името "Русия"се тълкува много лесно с помощта на "Ангеловия анализ",и се отнася за страната на Русите.А Руси=Пруси/Фръзи,Фризи,Фриги,Бриги,Блъги,
т.е.-Блъгари/.Името е във връзка и с названието Власи/Блъзи,Блъги/и Брити
/Бриги/,а Уруси=Боруси/Бълъзи,т.е.Бълъги,с прех.Р-Л/.Крайният смисъл означава Челови/Человеци,Човеци/,Челяди/Народи,с прех.Р-Л и Ч-Н/,и т.н.,т.е.-Беличи
/Бълъги,Велики/ и пр.=Синове на Слънчевия бог.Названието е сигурен белег,че
Русите са потомци на древните Траки/Блъги/,които са били васална територия на древна България,и затова са приели Православието и Кирилицата от нея
безпроблемно.Дори Калоян и Ив.Асен Втори са ползвали армейски контингенти от Русия,което значи,че до идването на монголците много от Руските княжества са продължавали да считат себе си за неделима част от Българската империя,
заради което са приемали от нея и религия,и писменост,и военни заповеди,и култура,и т.н.Завоюване и вражди не е имало-дори Светослав е бил само борец за връщане на езичеството и за смяна на Християнската имперска династия в Преслав с езическа,при което временно се е отметнал от Централната власт и се опитал да поведе своя собствена политика като повлияе на Царското правителство,но не е успял.За съжаление,вместо да изпише вежди,той е избол очи,предизвиквайки тежка политическа криза в ядрото на Империята и в крайна сметка-нейната гибел. Византия обаче не могла да подчини огромните територии на бившите Български васали,и те останали да се самоуправляват до момента,в който Империята е възстановена/1185г./.
цитирай
Търсене

Архив