Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2010 12:17 - Влиянието на българите (алани, сармати) в Европа
Автор: missionpossible Категория: История   
Прочетен: 7087 Коментари: 5 Гласове:
7

Последна промяна: 02.11.2010 10:08


След като в предишния постинг разгледах влиянието на българите/траки/алани/сармати в Азия, като установих държавотворческата и културната им роля на този континент (по-конкретно в китайските, корейските и японските владетелски династии), сега ще се спра на удивителното цивилизаторско влияние на нашите предци в Европа.
Предишният ми разказ приключи хронологически във времето, когато група от тъй наречените от корейския преподавател наши предци "Buyeo"="Bulgar" стигат около 5 в. н. е. и до 7 в. н. е. се установяват в района на Северен Кавказ и р. Дон.

Без да претендирам за изчерпателност по тази тема, ви предоставям долния текст, с източник поредицата от клипове "Ossetians 1-7" в мой превод от руски език.
http://www.youtube.com/watch?v=gwsRi7zpTBE

"Около 3 в н. е дошли първите конници откъм Китай. През 372 г. н.е. - нашествие на хунски орди през р. Волга в аланските земи, последвано от съюз с мирен договор с част от аланите. 376 г. владенията им се простират от Северното Черноморие до р. Дунав, където съжителстват с готи и се съединяват със сродните им сармати, които отишли на Запад по-рано - в края на 2 в. н. е. Това им позволило да разрушат съюза с хуните и да действат самостоятелно.
В Северна Галия и Северна Италия се договорили с Рим за статут на "федерати" - военнозадължени съюзници. Получили значителни територии, на които в 5 в. възникнали държавни образования - Южно-аланско Кралство в района на днешна Тулуза (Южна Франция) и Северно-аланско Кралство между реките Лоара и Сена, със столица Орлеан, просъществувало 10-15 години. Имената на кралете в Орлеан до 450 г. са: Боар, Тибан (който командвал аланите в Каталунската битка срещу Атила). Трета група алани се обединили с готи и ... и във втората половинана 4 в. - началото на 5 в. преминават Пиренеите, където и до днес съществуват топонимите "алански проход", "алански превал" и "алански гребен", чак до Иберийския полуостров. Няколко десетилетия били там, после преминали на Северните брегове на Африка (областта Лузитания, и Картаген на аланите, след разделянето на земите с визиготи и вандали). 429 г. аланският крал Гейзерих се отправя към Африка през Гиблартар. Вандало-аланското кралство е признато от Рим като независимо. Флотът на Гейзерих господства на Средиземноморието. 445 г. - слизат в устието на р. Тибър и за 2 седмици завземат столицата на Империята (Рим).
Римският император Марк Аврелий, в края на 2 в. взема на служба сарматите. 8000 сарматски конници се отправили към Британия, за да пазят Адриановия вал (стена, по която минавала границата между империята и варварите). Сарматски поселения в Италия са: Верона, Торино, Ибри, Сармато.
Военно значение и политическо влияние оказали сарматите на запад. Аланите покорили Запада със своята блестяща военна култура и забележителна военна организация; тяхната професионална кавалерия, обкована в брони и действаща в сгънат строй, владеела висши достижения в конния бой. Кралете на германските племена ги канели при себеси на служба. Германците, традиционно пеши войни, се учели от тях на езда и конен бой. Впечатлението, което аланското военно изкуство произвело върху високомерната римска аристокрация било толкова силно, че император Трациан избрал от редовете на аланите своята гвардия, реформирал римската кавалерия по алански образец и сам носел аланско облекло и въоръжение.
Друг важен принос на аланите на Запад е довеждането в тук на аланската порода коне и аланската порода кучета. Коне с такъв изящен контур, изправена глава, леки и издръжливи и годни за конен бой, до тяхното идване Западна Европа не познава. Специалната порода алански кучета, които и до днес се отглеждат в Испания, отличаващи се със своя благороден и лоялен характер и същевременно природна стръв към лова и битката, са били високо ценени както в ежедневието (като помощници на пастири, за охрана, в лов), така и в испанския кралски двор.
Дошлите в края на 2 в. причерноморски сармати и догонилите ги в 4 в. алани въвели нравствен кодекс във военната идеология на аристокрацията, модата на рицарската конница, променили остарелите представи за воинското съсловие и за самото военно дело.
Дълбоко и дълготрайно влияние оказали те и върху светогледа на средновековния Запад. Митологическото осмисляе на света, епическите сказания и аристократическите воински обичаи. Аланска основа се открива в легендата за крал Артур и кръглата маса - най-старото за европейската култура въплъщение на рицарския идеал. Основата е осетинския епос за героите-нарти, преведен на много световни езици. Образът на Артур по сюжетни детайли е близък до нарта Батраз, който осетинците считат за олицетворение на главните рицарски качества - храброст в боя, сдържаност при хранене и пиене, голямо уважение към жената. Нартите са политически псевдоним на саките, създатели на епоса, които в героични сказания записали идеологията, обществените отношения и обичаите на древната епоха.
Ето и имената на аланските крале - Самбида, Бергор, Биаргор, Гоар (Боар?), Самтибан, Естимбиал, Адаг, пълководците - Саул и Аспар."



Това е връзка към пълния нартски епос на Осетинците, в случай, че решите да четете:
http://ossetians.com/rus/index.php?showcat=jump&f=39

Съвсем наясно съм, че за да се опише изчерпателно влиянието на българите в Азия и Европа, трябва да засегна още един куп важни събития и държавни образувания както в много по-ранни, така и в по-късни времена.
Тук просто акцентирам върху една значима, цивилизаторска (във всяко отношение) роля, повлияла Западна Европа по пътя на нейното историческо и културно развитие. За това трябва да се гордеем ние, българите!





Гласувай:
7



1. dalida - Ние - Българите.
02.11.2010 08:51
В Европейската част на Русия живеят много старобългарски родове. Когато българската експедиция преди години тръгна да търси корените на българите, се срещна и с осетинците и от най-възрастните хора, нашите разбраха,че много спамени се пазят за древните ни предци. Почти в цяла Европа Българите са оставили своите кости и своите имена, и традиции. Време е да го осъзнаем и да го помним.
Благодаря за хубавата статия! Чудесно е,че има все още Българи,които да обичат народа ни,независимо от къде сме дошли,ние Българите,ще си останем с името БЪЛГАРИ! Амин!
цитирай
2. анонимен - римската воина и влиянието въху бтлгарите
24.01.2011 09:10
ьсжцьбн цьжмнб ц,мнб/.,мб////////////лкх
цитирай
3. missionpossible - Моля, напиши го пак!
27.01.2011 14:37
анонимен написа:
ьсжцьбн цьжмнб ц,мнб/.,мб////////////лкх

цитирай
4. анонимен - ot juli
01.08.2011 22:32
BRAVO ! NE SPIRAI !
цитирай
5. missionpossible - juli, благодаря за подкрепата!
04.08.2011 10:57
juli, благодаря за подкрепата!
цитирай
Търсене

Архив